“Empatins tidsålder” Av Frans De Waal

Frans de Waal (FDW) är primatforskare som relaterar våra närmaste släktingar i djurvärden till människans samhällsdebatter och ekonomiska teorier. I “Empatins tidsålder” så gör FDW upp med den tolkning av Darwins teorier som omhuldar girighet och konkurens. Han använder här sin forskning om t.ex chimpanser för att visa att empati, samhörighet, samarbete etc är betydligt mera centralt bland djur som lever i flock (vargar, chimpanser. människor). En del av diskussionen kretsar runt “Den själviska genen” av Richard Dawkins (RD) och en del av de missförstånd som den boken gett upphov till. Förutom biologi så relaterar FDW till rent samhälleliga skeenden som t.ex Enron-skandalen eller hanteringen av offren för orkanen Katrina. FDW som är holländare verksam i USA gör ganska tydligt upp med den amerikanska tokhögerns sätt att använda evolution för att se ner på sina medmänniskor samtidigt som man tar avstånd från evolutionen av religösa skäl. Även Adam Smidt, Milton Friedman och Alan Greenspan omnämns i en kritik av nyliberal ekonomisk teori. Där FDW betraktar empati och sammarbete som något betydligt äldre och mer grundläggande för vår art. FDW har tidigare givit ut “Chimpansee Politics” där han jämför intriger och maktspel hos chimpanser med Amerikansk politik.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>